Els espais són immensament poderosos i importants en el nostre dia a dia. Igual que les persones, cada edifici, vivenda i estança té les seves dimensions etèriques i la seva consciència. També espais oberts com boscos, muntanyes i platges compten amb un potencial energètic propi.
Els components físics de l’espai tenen a veure directament amb la seva constitució energètica, així doncs no trobarem el mateix tipus d’energia en una fàbrica (plena d’elements relacionats amb els metalls i l’electricitat) que en un bosc (ric en elements vinculats a la fusta o l’aigua). Cada element té un patró de vibració particular, el qual podem associar també als components químics del cos físic que el materialitza. No hi ha elements bons o dolents, ni millors ni pitjors que d’altres, es tracta de trobar l’equilibri en la varietat.
Si passem a analitzar quins aspectes tenim en compte quan valorem l’harmonia d’un espai, com podria ser per exemple una vivenda, ens fixem en l’equilibri i la relació entre els elements que el conformen. Així doncs, tant la quantitat com la disposició dels elements són determinants per l’equilibri energètic dels espais. A part d’aquests ítems, també són importants les qualitats dels elements, és a dir les formes (molt importants en la direccionalitat i fluïdesa de l’energia) i els colors (cada color té una freqüència diferent i per tant aporta per ressonància una qualitat energètica específica a l’element i l’espai), entre d’altres paràmetres. El feng shui és una antiga tècnica xinesa que parla d’aquests aspectes en relació amb els elements naturals també, hi ha molts recursos disponibles per ampliar la informació sobre aquesta disciplina.
Un altre aspecte que cal tenir present en l’equilibri energètic d’un espai són les càrregues o memòries acumulades. Tant els objectes com els espais absorbeixen l’energia que s’hi projecta. Els espais interactuen i col·laboren amb els sers que hi viuen, treballen o transiten; són sensibles a tot el que succeeix en ells i al seu voltant, és per això que resulta imprescindible tenir-ne cura. Posem-ne un exemple senzill per il·lustrar-ho:
“Si al menjador d’una casa hi ha discussions intenses de forma molt repetitiva i prolongada en el temps, es genera una acumulació d’energia vinculada a l’ira, la frustració, el conflicte,... que pot perdurar en l’espai i en la memòria de la vivenda. Si posteriorment a la vivència de dolor no hi ha un ambient de reconciliació i de voluntat de reparació dels danys generats és difícil dissoldre’n aquestes experiències, així es va saturant l’ambient d’una baixa vibració que propicia que encara hi hagi més discussions.”
El mateix passa amb els objectes, si associem un objecte a una emoció elevada (ex: una fotografia d’un moment feliç) aquesta es projecta en l’objecte i en l’entorn. El mateix ocorre amb les emocions baixes, de manera que si acumulem molts objectes amb aquest tipus de memòries comprometem el benestar energètic de l’espai.
Algunes càrregues dels edificis van més enllà de les experiències que hi vivim o hi aportem nosaltres, són anteriors a la nostra arribada, tenen a veure amb les persones que abans hi habitaven, amb presències i elements de l’entorn, d’altres plans o fets històrics que havien succeït a l’espai fins i tot abans que hi construïssin l’edifici que hi veiem actualment.
L’origen d’algunes d’aquestes càrregues, especialment si són de baixa freqüència, requereixen la intervenció conscient des del pla subtil per sanar-les, eliminant-ne els pesos, tancant-ne els portals i reestablint-hi l’ordre amorós.
A continuació us comparteixo algunes pràctiques bàsiques que tothom pot aplicar i considero útils per millorar la qualitat dels espais.
COM CUIDAR CASA MEVA O EL MEU LLOC DE TREBALL?
L’ordre és el principi bàsic per permetre fluir l’energia en una estança.
La neteja és necessària més enllà del propi sentit d’higiene: un espai brut difícilment comptarà amb una alta vibració.
Evitar acumular objectes deixa espai per allò nou.
Fer de la casa una llar i del lloc on treballes el Teu lloc de treball és una responsabilitat. Tal com diu la Marie Kondo, autora de diversos llibres sobre l’ordre, és important omplir la casa de felicitat i això ho aconseguirem també procurant que hi hagi objectes plens d’estima per a nosaltres a cada estança.
És important apujar bé les persianes per deixar entrar la llum natural a l’edifici, la llum del sol recarrega les estances i col·labora en l’activació del chi. És important que no hi hagi habitacions amb les persianes sempre abaixades. Una bola de feng shui pot ajudar a dispersar la llum i renovar l’energia dels espais.
Els colors clars per la seva pròpia vibració eleven la freqüència dels espais; el blanc és el color més elevat, ja que conté totes les vibracions en si mateix, això ho podem apreciar en la descomposició de la llum. Així mateix, tocs de colors més intensos aporten altres propietats als espais, cal fer una valoració específica de cada cas.
Les plantes són bones companyes de viatge, ens ajuden a apujar la vibració dels espais i algunes són especialment bones en la neteja ambiental (ex: l’spathiphyllum és una de les plantes d'interior més purificadores de l’aire o el potus per espais on hi ha molta gent com sales de conferències, aules, oficines grans…).
Ventilar ajuda a renovar l’energia dels espais, és important fer-ho cada dia. És especialment interessant ventilar els dies que plou, ja que els dies de pluja la renovació energètica és molt més intensa.
La música és vibració i com a tal té un efecte directe en la qualitat energètica d’on ens trobem. Escoltar freqüències elevades o música que ens produeixi alegria a casa promourà un estat de benestar.
Cremar encens o palo santo de tant en tant contribueix a la neteja energètica dels espais.
Comments